Symposium: nature calls

Woensdag 15/11/2017

Theater Junushoff

Plantsoen 3, Wageningen

Kaarten

Begintijd 18:00

Leden B.V.W. 'Biologica' €7,00*

Externen €8,00*

 

*Deze tickets zijn verkrijgbaar tot en met vandaag (5 november)!

De FrequenCie presenteert vol trots: ‘’Nature calls’’, het symposium 2017 van studievereniging B.V.W Biologica. Tijdens dit symposium zullen uiteenlopende onderwerpen aan bod komen met als overkoepelend thema  de samenhang tussen natuur en geluid.  Geluid is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse samenleving. Zonder geluid, geen communicatie. In de natuur is dit niet anders, dieren communiceren constant met elkaar. Bijvoorbeeld om elkaar te waarschuwen voor gevaar, maar ook om een partner te verleiden. Het vermogen om te  communiceren, ontwikkelt zich al vroeg in pasgeboren dieren. Niemand weet nog echter precies hoe dit in zijn werking gaat; wat is aangeboren en wat is aangeleerd en hoe wordt het dan aangeleerd. Tijdens ons symposium zal de ontwikkeling van communicatie bij jonge chimpansees de revue passeren.

Naast het feit dat geluiden een communicatie functie hebben, zijn ze ook van grote invloed op onze emoties. Zo kan muziek je ontzettend raken of juist ontzettend veel energie geven.


Allerlei centra in je hersenen zijn gevoelig voor geluidsprikkels en dat leidt constant tot andere reacties. Zo kan muziek bijvoorbeeld gebruikt worden om agressie te bedwingen.

 

Geluid heeft echter niet alleen invloed op de mens, maar de mens heeft , met al het geluid dat onze samenleving produceert, ook een grote invloed op natuur om ons heen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van stadslawaai op zangvogels en andere stadsdieren. Door de toenemende herrie wordt het voor deze dieren lastiger om te communiceren en hun omgeving te analyseren. Dit is van invloed op de manier waarop soorten zich ontwikkelen. Wouter Halfwerk, winnaar van de Heineken Young Scientist Award, zal uitgebreid vertellen over de invloed van menselijke geluidsoverlast op de natuur.

 

 Naast de negatieve gevolgen van het geluid dat onze samenleving produceert, kunnen we geluid ook gebruiken om onze samenleving te verbeteren. Zo wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding van verschillende soorten kanker met behulp van ultrasonisch geluid. Daarnaast wordt gekeken of doofheid met een genetische oorzaak bij mensen verholpen kan worden met gentherapie. Bij muizen wordt dit op het moment volop getest en de resultaten zijn veelbelovend. Ook de ontwikkelingen op dit gebied zullen tijdens ‘’Nature calls’’ aan bod komen.

 

Kortom, geluid speelt een ontzettend grote rol in de natuur, ons dagelijks leven en de wetenschap. Met dit symposium hopen we u een kijkje te geven in wondere wereld van geluiden in de biologie. Nature calls!

SymposiumCie 'FrequenCie'
SymposiumCie 'FrequenCie'